پنج‌شنبه, 21 نوامبر, 2024

یاد دکتر بردی آهنگری این بزرگمرد ترکمن و ترکمنصحرا گرامی باد!

بمناسبت سومین سالگرد درگذشت دکتر بردی آهنگری این بزرگمرد ترکمن و ترکمنصحرا!

گفتمان ترکمنها ـ رشید آهنگری: مجموعۀ تلاش و تنیدگی افکار، اخلاق و آرمانهای او با مجموعۀ شرایط زندگانی ملتش که مملو از درد و رنج، تبعیض و تحقیر میباشد، چهره ای فراتر از یک روشنفکر را در جامعه به خود اختصاص داده است. چهره ای که جامعه از داشتن چنین فرزندی بخود افتخار میکند. چهره ای که مرگش قلب ملتی را بدرد میآورد. ملتی را به عزا می نشاند. بینش عمیق او نسبت به مردمش، بینشی اصولی، علمی و صحیح در ایران بود.

شخصیتی متعلق به دهه‌ ای از تاریخ ملت ترکمن است که نامش تنها متعلق به مجامع روشنفکری نمیباشد و صرفاً به عنوان یک روشنفکر شناخته نمیشود، بلکه مجموعۀ تلاش و تنیدگی افکار، اخلاق و آرمانهای او با مجموعۀ شرایط زندگانی ملتش که مملو از درد و رنج، تبعیض و تحقیر میباشد، چهره ای فراتر از یک روشنفکر را در جامعه به خود اختصاص داده است. چهره ای که جامعه از داشتن چنین فرزندی بخود افتخار میکند. چهره ای که مرگش قلب ملتی را بدرد میآورد. ملتی را به عزا می نشاند.

42

دکتر بردی آهنگری رفت و ما تنهاتر از پیش شدیم. دکتر بردی آهنگری رفت و با خود فصلی از کتاب نانوشتۀ تاریخ دهه ای از تاریخ ترکمنصحرا و ترکمنها ناتمام ماند.
دکتر بردی آهنگری در پایبندی به اندیشه های انسانی و رهائی بخشِ تنیده در وجودش، جزو یکی از آنانی بود که عدالت اجتماعی را راهنمای زندگی خود قرار داده بود. انسان و انسانیت را نه بخاطر تعلقاتش به این یا آن فکر، بلکه بخاطر انسان بودنش و انسانی زیستنش می پرستید.

IMG_2863

مصاحبه با آقای ی. کـُر بمناسبت 3مین سالگرد درگذشت زنده یاد دکتر بردی آهنگری

 ازنظر من کار تنظیم جزوه ی «الفبا و قواعد نگارش زبان ترکمنی» وسپس انتشار آن بشکل کتابچه دراوائل پائیز 1358/ 1979 بدنبال چند ماه تجربه وترویج آن با برگزاری کلاسهای آموزشی (درسراسر ترکمنصحرا)، پاسخی شایسته بر یکی از مطالبات زمان بود ودارای اهمیت تاریخی است. بنابراین اگر ترکمنهای ایران شرایط مناسبی میداشتند و از امکانات لازم و مکفی برخوردار میبودند، ضمن تلاش دائم درجهت رفع نارسائی واشکالات احتمالی آن، می بایستی برای ارج نهادن و گرامیداشت زحمات و دستاوردهای چنین موفقیتی، هر ساله مراسمی درنقاط مختلف دنیا برگزار می نمودند.

دراقناع افراد نهاد هماهنگی بر روش حل مسأله، بویژه  در رابطه با نسبی بودن امکان آوا نگاری با الفبای ترکمنی براساس الفبای عربی- فارسی، زنده یاد دکتر بردی آهنگری بیشترین نقش را داشت. این توانائی بیانگر آگاهی وتسلط او از نکته گرهی مشکلات پیش آمده بود. درنتیجه پذیرفته شد که در اوضاع ایران برطرف شدن نسبی مشکلات نگارش زبان ترکمنی، خود موفقیت بزرگی است.

دیداری تصویری با زنده یاد دکتر بردی آهنگری این بزرگمرد ترکمن و ترکمنصحرا!

» ملال ابرها و آسمان بسته و اتاق سرد

تمام روزهای ماه را

فسرده می نماید و خراب می کند

و من به یادت ای دیار روشنی کنار این دریچه ها

دلم هوای آفتاب می کند

خوشا به آب و آسمان آبی ات

به کوههای سربلند

به دشتهای پر شقایقت به دره های سایه دار

و مردمان سختکوش توده کرده رنج روی رنج

زمین پیر پایدار

هوای توست در سرم «

 

42

 

About The Author

امید بایندری هستم، کنشگر حقوق تورکمن

Related posts